wtorek, 28 maja 2013

Makaron z sosem z pieczonego bakłażana





Pieczone warzywa i brązowy makaron to ciekawa alternatywa dla zwyczajnego spaghetti. Co więcej, danie to niemal samo się przygotuje. Zdrowo, smacznie i bez wysiłku!








Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 3 duże pomidory
  • 1 główka czosnku
  • Pestki dyni
  • Makaron razowy
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Bakłażany i pomidory myjemy, kroimy w połówki, posypujemy solą i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Tak przygotowane układamy na blaszce i  wraz z nieobraną główką czosnku wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy około godziny. Po upieczeniu wybieramy łyżką miąższ z bakłażanów i wrzucamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i wyciśnięty z łupinek czosnek. Wszystko razem rozdrabniamy mikserem- z bakłażana nie może powstać papka, więc miksujemy tylko przez chwilę, na małych obrotach. Do masy wrzucamy obrane ze skórki pieczone pomidory i dokładnie mieszamy łyżką. Sos dodajemy do ugotowanego al dente makaronu, a następnie talerz posypujemy posiekanymi pestkami dyni. Potrawę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...