niedziela, 12 maja 2013

Meksykańskie chili con carne z czekoladą

W deszczowy dzień, taki jak dziś, warto zjeść coś ciepłego i kolorowego. Postanowiłam więc przygotować inspirowane gorącym Meksykiem, rozgrzewające i cudownie czerwone chili con carne. Co ciekawe, dodałam do niego dwa składniki , kojarzące się raczej z deserami- cynamon i czekoladę. Jak wypadło takie połączenie? Pikantnie!

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki średniej wielkości
  • 1 papryczka chili
  • 0,25 kg pomidorów
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 kostki czekolady deserowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Paprykę i pomidory myjemy, a następnie kroimy je- paprykę w cienkie paski, pomidory w kostkę. Siekamy drobno ząbek czosnku. Do dużego garnka wrzucamy pomidory z puszki i zostawiamy je na małym gazie.

Na patelnię nalewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż do zeszklenia. Następnie cebulę wrzucamy do garnka z pomidorami z puszki. Na patelni podsmażamy mielone mięso. Gotowe mięso dodajmy do cebuli, a następnie dorzucamy do garnka jeszcze paprykę, papryczkę chili i pomidory. Dolewamy 0,5 szklanki wody i przecier pomidorowy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie prawie miękka.

Kiedy papryka zmięknie do potrawy dodajemy fasolkę z puszki. W zależności od tego, jak gęste jest nasze chili, możemy ją dodać bez zalewy, lub razem z nią. Uwaga! Fasolę dodajemy dopiero pod koniec gotowania- inaczej rozpadnie się. Na sam koniec dosypujemy pieprz, sól, chili w proszku, cukier, cynamon i 3 kostki czekolady. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilę, aż papryka będzie całkiem miękka. Podajemy z ryżem.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...