sobota, 25 maja 2013

Oryginalny prezent na Dzień Matki- przepis na białe i czarne trufle

Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Warto w tym dniu podarować swojej mamie coś naprawdę wyjątkowego. Własnoręcznie wykonany prezent na pewno zostanie doceniony, dla tego zachęcam Was do nie kupowania podarunku, a zrobienia go. Pyszne i pięknie wyglądające trufle z całą pewnością doskonale na taki prezent się nadają.

Składniki:

Czarne trufle:
  • 200 gr. ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
  • 80 ml śmietanki 30%
  • łyżka masła (masło powinno być miękkie, ale nie płynne)
  • kilka łyżek kakao
Białe trufle:
  • 200 gr. białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%
  • kilka łyżek cukru pudru
  • kilka łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:
W kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną na małe kawałki czarną czekoladę. W oddzielnym garnku podgrzewamy śmietankę. Gdy czekolada będzie już całkowicie płynna, stopniowo dodajemy do niej gorącą śmietankę i energicznie mieszamy. Następnie do masy dodajemy łyżkę miękkiego, ale nie płynnego masła. Ponownie dokładnie mieszamy. Kiedy masa się połączy i lekko zgęstnieje odstawiamy ją do ostygnięcia. Dopiero całkowicie ostudzona nadaje się do formowania.

Formowanie:
Masa w wyniku formowania dłonią i wydzielanego ciepła bardzo szybko się „topi”. Należy wyjmować ją z naczynia za pomocą łyżeczki, wstępnie formując kulę. Następnie szybko „dopracowujemy” kształt dłońmi. Dekorujemy obtaczając trufle w kakao.

W identyczny sposób postępujemy z białymi truflami, nie dodając jednak do masy masła. Kulki białych trufli obtaczamy w wiórkach kokosowych i cukrze pudrze.


Uformowane trufle podajemy na talerzu udekorowanym bitą śmietaną lub cukrowymi ozdobami. Ślicznie będą również wyglądały włożone w małe papilotki.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...