poniedziałek, 6 maja 2013

Truskawki w occie balsamicznym- na słodko

Tym razem inspiracji do przygotowania dania dostarczyli mi… kaszubscy sprzedawcy truskawek! Ogromna liczba przydrożnych stoisk z truskawkami uświadomiła mi, że sezon na te owoce mogę uznać za otwarty!

Postanowiłam dodać truskawkom bardziej wytrawnego charakteru. Połączenie ich z bitą śmietaną, czy przerobienie na mus byłoby zbyt oczywiste. Pierwsze w tym roku truskawki zasługiwały na odpowiednią, niebanalną oprawę. Połączyłam je więc z octem balsamicznym, który w Polsce wciąż jeszcze kojarzony jest głównie z sałatkami.

Składniki:
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Do małego rondla nalewamy ocet balsamiczny i sok z pomarańczy. Kiedy sok i ocet będą już ciepłe dosypujemy brązowy cukier i mieszamy go, aż się rozpuści. Rondel zostawiamy na chwilę na małym ogniu, by część płynu odparowała. W tym czasie myjemy i kroimy truskawki (wedle uznania mogą to być plasterki lub większe kawałki). Przygotowane truskawki układamy na talerzu i polewamy sosem balsamicznym. Dekorujemy plasterkami pomarańczy.

Gotowe!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie, koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...