poniedziałek, 8 lipca 2013

Przepis na gofry idealne- chrupkie i złociste

Dzisiaj przygotowałam gofry, czyli jeden z najczęściej zajadanych latem deserów w naszym kraju. Dla mnie są one kwintesencją wakacyjnych wyjazdów. Chrupkie i złociste gofry świetnie komponują się np. z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem, owocami i czekoladą. Dla każdego coś dobrego!


Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • Łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Szczypta soli



  • Z podanych składników można upiec ok. 5-6 gofrów, w zależności od wielkości gofrownicy.
Przygotowanie: W wysokim naczyniu dokładnie roztrzepujemy jajko z mlekiem i olejem. Następnie wsypujemy do niego wszystkie składniki suche, pamiętając aby mąkę dodać na samym końcu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy powstanie jednolita i gładka masa wylewamy ją partiami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Uwaga! Nie należy nalewać jej zbyt dużo, gdyż w trakcie pieczenia wyrośnie. Gofry pieczemy do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe! A oto kilka propozycji podania:



2 komentarze:

  1. okropne ani chrupiące ani smaczne czuc sode najgorszy przepis jaki do tej pory wyprobowalam poprostu flaki

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...