wtorek, 23 lipca 2013

Przepis na wyśmienite domowe lody bananowe

Za oknem upał, więc dzisiaj publikuje przepis na lody dla ochłody. Domowe, bez konserwantów, barwników i innych e-składników. Z prawdziwej śmietanki i świeżych owoców. Nie są dietetyczne (cukier), ale naprawdę grzechu warte!


Składniki:
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 białko
  • 2 duże banany
  • 80 ml wody
  • 8 łyżek cukru

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Dokładnie mieszamy tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Następnie rondelek z syropem odstawiamy do ostygnięcia.

Oddzielamy żółtko od białka, oraz obieramy i dokładnie rozdrabniamy banana.

Do zimnego syropu dodajemy kolejno: białko, śmietankę i owoc. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec przelewamy do plastikowych pudełek (ew. silikonowych foremek) i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.

Serwujemy na talerzu, dekorując dżemem lub polewą.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...