czwartek, 12 września 2013

Gazpacho andaluzyjskie, czyli zupa bez gotowania

Pierwszą potrawą w cyklu hiszpańskim będzie andaluzyjskie gazpacho. Gorąco zachęcam was do wypróbowania tego przepisu jak najszybciej- o tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze.




Składniki:
  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 papryka zielona typu włoskiego (opcjonalnie zwykła)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ogórek zielony (połowę zostawiamy do dekoracji!)
  • sól, pieprz
  • zimna woda

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, resztę warzyw dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.

Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy, dodając oliwę, ocet, sól i pieprz. Jeśli uzyskana zupa będzie bardzo gęsta należy jeszcze dodać do niej trochę zimnej wody.

Tak przygotowaną potrawę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gazpacho podajemy w szklance lub salaterce, mocno schłodzone i udekorowane ogórkiem. Świetnie będzie również smakowało z kawałkami zielonego jabłka.


Na koniec jeszcze mała ciekawostka! Podczas wakacyjnego zwiedzania Sewilli znalazłam w muzeum XX wieczne ucieraczki do gazpacho. Oto i one:


Mocno różnią się od dzisiejszego blendera :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...