środa, 18 września 2013

Tortilla española, czyli hiszpański omlet ziemniaczany

To danie z całą pewnością uznać można za najbardziej hiszpańską potrawę na świecie! Na Półwyspie Iberyjskim jada się ją wszędzie, niezależnie od regionu. Na zimno i na ciepło, samą lub w bagietce- sposobów jej podania jest nieskończenie wiele.




Ja przygotowałam dla was dzisiaj wersję z cebulą- moją ulubioną :D

Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości kilku milimetrów:

Podobnie robimy z cebulą:


Na patelnię wlewamy szklankę oliwy z oliwek i smażymy na niej ziemniaki z obu stron, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulę.



W tym czasie w misce dokładnie roztrzepujemy 3 jajka:

Kiedy ziemniaki i cebula będą już gotowe zdejmujemy je z patelni, odsączamy na papierowym ręczniku i mieszamy z jajkami.

Tak przygotowany omlet smażymy na małym ogniu przez kilka minut, do momentu aż spód się "zetnie".

Teraz najważniejsze! Przekładanie. Drewnianą łopatką podważamy omlet by upewnić się, że bez problemu odejdzie od patelni. Następnie przykrywamy całość dużym talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię o 180 stopni. Pozostaje nam już tylko wysmażyć omlet z drugiej strony i gotowe! Uwaga! Środek tortilli powinien pozostać wilgotny, więc drugą stronę smażymy tylko chwilę.

Na koniec kilka ciekawostek:

- W barach serwowana jest od godziny 13:00. Jeżeli jest dostępna przed tą godziną, to najprawdopodobniej została z dnia poprzedniego.

- Bez problemu można również kupić ją pakowaną próżniowo w hiszpańskich supermarketach- nie jest jednak tak dobra jak zrobiona samodzielnie!

- Na północy Hiszpanii ziemniaki na tortillę kroi się w kostkę.


2 komentarze:

  1. Bardzo smaczny. Polecam ! Eliza

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam! Wyszło bardzo fajnie i prawie tak smaczenie jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...