piątek, 11 października 2013

Churros- hiszpańskie pączki

Polacy mają pączki, Amerykanie donutsy a Hiszpanie churros :) Co kraj to obyczaj! Koniecznie wypróbujcie ten oryginalny hiszpański przepis!



W Hiszpanii churros (wym. "czurros") są bardzo popularne. Spróbować ich można niemal w każdym lokalu i kawiarni. Można również kupić je na wynos w barach zwanych "churrerias", gdzie sprzedawane są po 6- 12 sztuk.

Churros przygotowywane są z bardzo prostego ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu. Mój przepis nie zawiera masła, choć wiem, że niektórzy go używają. Dostałam go od moich przyjaciół- Alejandra i Naiary.

No to zaczynamy:)

Składniki:
250 gramów mąki
350 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2- 1 szklanka oliwy z oliwek (w zależności od wielkości patelni)
cukier

Do przygotowania churros potrzebny jest rękaw cukierniczy! Musi być wytrzymały, ponieważ ciasto jest bardzo gęste.

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W małym garnku podgrzewamy wodę, a kiedy się zagotuje wlewamy ją do pozostałych składników. Energicznie mieszamy wszystko drewnianą łopatką.


Powstałą masę pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.


Na drewnianą deskę wyciskamy churros o długości ok 12 cm. Można z nich równiez uformować "łezkę".


Tak przygotowane smażymy przez chwilę w głebokim tłuszczu.

Możemy też przygotować większe pączki, które nazywają się porras. Przygotowujemy je podobnie do churros lub wylewamy bezpośrednio na patenię, tworząc na niej coś na kształt wielkiego ślimaka.

Porras i churros po usmażeniu powinny wyglądać tak:

Podajemy je posypane cukrem lub z filiżanką gęstej, gorącej czekolady.

Gotowe!



3 komentarze:

  1. Czasem kupuję mojej córce,ale trudno trafić na chrupiące i nie przesiąknięte olejem,lepiej zrobić samemu w domu tak,jak ty,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Really nice and authentic Spanish recipe. I hope you try to do them, it is easy and you will love it with sugar or chocolate! mmmm smacznego!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...