środa, 9 października 2013

Czego warto spróbować w Hiszpanii, czyli anyżowe ciastka

Będąc za granicą warto próbować nowych smaków. Dla mnie taką nowością były anyżowe ciastka (tortas de anís). W Polsce anyżu używa się rzadko, natomiast w Hiszpanii jest on bardzo popularny.


Takie ciasteczka można kupić w każdym sklepie spożywczym. Kosztują kilka euro i pakowane są po 7-8 sztuk (ok 250 g.). Doskonale nadają się na prezent, ale trzeba je dobrze zabezpieczyć przed transportem- są bardzo kruche! Ponadto mają niesamowicie intensywny zapach, dlatego trzeba uważać żeby nie uszkodzić folii w którą są zapakowane. W domu najlepiej przechowywać je w metalowych puszkach (jak pierniczki).

Poza ciastkami Hiszpanie uwielbiają również anyżowe cukierki i francuski likier pastis. Chętnie raczą się małą szklaneczką tego trunku po posiłku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...