czwartek, 10 października 2013

Hiszpańskie kiełbasy- chorizo i fuet

Opisując kuchnie hiszpańską nie można pominąć przysmaku jakim są kiełbasy.



Najbardziej znaną z nich jest chorizo (wym. "czorizo"), czyli rodzaj wieprzowej kiełbasy, o bardzo intensywnym smaku, zapachu i kolorze. Chorizo może być zarówno pikantne jak i łagodne w smaku.

Sposobów zastosowania tej kiełbasy jest naprawdę bardzo, bardzo wiele. Najprostszym jest podanie jej jako tapas- z chlebem, pokrojoną w cieniutkie plastry. Chorzizo tworzy również zgraną parę z hiszpańską tortillą. Często stosuje się ją również w daniach zawierających ryż i soczewicę. Świetnie smakuje na gorąco i na zimno.

I teraz najlepsze- bez problemu można ją kupić w Polsce :)



Drugim rodzajem kiełbasy jest wywodzący się z rejonu Kataloni fuet. Jest to rodzaj podłużnej kiełbasy wieprzowej, pokrytej obficie białą pleśnią. W smaku jest znacznie delikatniejsza od chorizo.


Fuet występuje również w formie maleńkiej kiełbaski (wielkości kciuka), pokrytej jedynie delikatnie pleśnią.


Ze względu na pleśń kiełbaskę tą jada się raczej na zimno. Genialnie sprawdza się jako przekąska do piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...