poniedziałek, 28 października 2013

Na kolację... afrodyzjak! Figi zapiekane z kozim serem

Idealny pomysł na kolację dla dwojga :) Szybkie, smaczne i efektowne danie.



Składniki:
  • 6 fig
  • 100 g koziego sera- ja użyłam koziej rolady pleśniowej
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 dojrzały granat
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Figi myjemy i nacinamy górę "na krzyż". W powstałe nacięcie wkładamy pokruszony ser kozi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 10 minut.

Liście rukoli myjemy i osuszamy ręcznikiem, owoc granatu obieramy i wydobywamy miąższ.

Rukolę i szynkę parmeńską układamy na płaskich talerzach, dekorujemy granatem i polewamy odrobiną oliwy doprawionej solą i pieprzem.

Z piekarnika wyjmujemy figi i nakładamy je na przygotowaną sałatkę.

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...