piątek, 18 października 2013

Szaszłyki z dyni i kurczaka

Ciekawy sposób na wykorzystanie dyni. Przepis bardzo prosty i naprawdę smaczny!



Szaszłyki można jeść same, z sałatkami lub np. z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki
  • 1/2 kg dyni
  • 2 zielone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • czosnek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w sporą kostkę. W misce przygotowujemy marynatę z soli, pieprzu, ostrej papryki, drobno posiekanego czosnku i 3-4 łyżek oliwy. Kawałki kurczaka obtaczamy w marynacie i zostawiamy na min. godzinę, aby nabrały smaku.

Do dużej miski nalewamy wodę i wrzucamy do niej patyczki- powinny być wilgotne kiedy będziemy nabijać składniki.

Dynię (bez skórki) kroimy w kostkę o grubości ok. 1 cm. Następnie kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Pomidorki tylko myjemy- będziemy je nabijać w całości.

Wyjmujemy z miski patyczki i nabijamy na nie wszystkie składniki. Kolejność jest oczywiście dowolna :)

Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, przekładając je na drugą stronę w połowie pieczenia.

Moje szaszłyki podałam posypane sezamem.


Gotowe!




2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...