środa, 30 października 2013

Błyskawiczna sałatka z rukolą, jajkiem, szynką parmeńską i parmezanem

Uwielbiam rukolę! Jej lekko pikantny, orzechowy posmak świetnie komponuje się z wieloma składnikami, przez co można jej dodawać niemal do wszystkiego. Była już pizza z rukolą, pieczone figi z kozim serem na rukoli, pora więc na sałatkę.



Składniki:
  • 1 opakowanie rukoli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • parmezan
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
  • oliwa, sól, pieprz

Z takiej ilości składników można przygotować 4 spore porcje.

Przygotowanie:

Rukolę dokładnie myjemy, osuszamy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy do niej również umyte i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pociętą na mniejsze kawałki szynkę parmeńską oraz starty parmezan.

W szklance przygotowujemy dressing z oliwy, świeżo startego pieprzu i odrobiny soli. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy ją.

Sałatkę układamy na dużych, płaskich talerzach i dekorujemy wierzch połówkami ugotowanego na twardo jajka.

Gotowe!

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...