wtorek, 15 października 2013

Turrón de Alicante, czyli migdałowe szaleństwo

Torrón jest to rodzaj orzechowej tabliczki, jadany w Hiszpanii w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Ja uwielbiam go tak bardzo, że gdy tylko mam okazję go kupić robię wielkie zapasy :D


Generalnie turrony podzielić można na dwie grupy: turrony alikantyjskie i turrony z Jijony. Turrony z Jijony są miękkie, bardzo przypominają mi orzechową chałwę. Alikantyjskie są według mnie znacznie smaczniejsze. Produkuje się je z białek, miodu i migdałów, tworząc bloczek, obłożony z dwóch stron andrutami. Są bardzo twarde, ale smakują genialnie!

Niestety w sezonie letnim są dosyć trudno dostępne. Wiem jednak (sprawdziłam ;)), że w Barcelonie i mniejszych miejscowościach turystycznych na Costa Brava można je zdobyć.

A jeśli się nie uda, to nic straconego! Można spróbować lodów o smaku turrona! :D

5 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda! Uwielbiam orzechy! Zapraszam na Domowe Wypieki:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Turron pyszotka,nie za bardzo rozumiem jednak podział,jakiego dokonałaś,w Jijona znajduje się fabryka turonu i nie wydaje mi się aby nie produkowali tam twardych,ale wszystkie,jakie tylko można dostac,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A i głównym składnikiem są migdały,nie orzechy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie, zamachnęłam się w nagłówku. Migdały. A podział- hmmm. One po prostu się tak nazywają i nie ja to wymyśliłam :) "Z Jijony", czyli jijantyjskie- to jest ich nazwa. "Z Jijony" brzmi lepiej po polsku. Oczywiście w Jijona mogą produkować turrony twarde, ale będą się one nazywać alikantyjskimi (de Alicante) i tak napisane będzie na pudełku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...