środa, 13 listopada 2013

Granat- jak go obrać? Prosty sposób

Wiele osób zaczynających przygodę z gotowaniem ma problem z tym owocem. Jak najłatwiej dostać się do jego miąższu? W tym poście pokażę Wam mój sprawdzony sposób.



Obierając granaty, należy pamiętać o ich "wybuchowych właściwościach" :) Sok z granatów jest trudny (czasem niemożliwy) do sprania, dlatego należy mieć się na baczności ;)

Potrzebne będą:
  • miska o wysokich brzegach
  • drewniana pałka do ubijania ziemniaków (lub coś podobnego)
  • ostry nóż

Wykonanie:

Owoc dokładnie myjemy, wycieramy i ostrym nożem delikatne nacinamy jego skórkę, uważając by nie przeciąć znajdujących się wewnątrz ziarenek. Nacięcie robimy "w poprzek" owocu, na całej jego szerokości.

Następnie delikatnie "przekręcamy" go- części górną i dolną w przeciwne strony. Łatwiej byłoby oczywiście owoc po prostu przeciąć na pół, jednak wtedy uszkodzilibyśmy wiele ziarenek. Mój sposób pozwala zrobić to nieco "czyściej".

Powstają nam dwie połówki o niemal nienaruszonych ziarenkach:


Następnie chwytamy granat za skórkę (ziarnami do dołu), wkładamy dłoń do miski i drugą ręką delikatnie uderzamy w niego drewnianym narzędziem.

Nasiona zaczną same wyskakiwać do miski, nieznacznie brudząc sokiem jej ścianki:


Wydobywając miąższ tym sposobem, zdarza się, że do miski wpadają również małe kawałki błonki:


Należy je wyjąć i gotowe!

Możemy już cieszyć się pysznym owocem!



Wiem, że niektórzy obierają owoc pod wodą, jednak moim zdaniem ten sposób jest łatwiejszy.

Do czego można dodać granata? Można go serwować zarówno na słodko, jak i bardziej wytrawnie.


5 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadałam granatu! Teraz mogę kupić i chociaż go obrać prawidłowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam tak niejeden raz i nigdy mi się nie udawało ;) A opis wydaje się taki łatwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sposób łatwy, ale działa tylko na dojrzałe owoce. Może masz jakiś sposób na rozpoznanie, które granaty są dojrzałe, a które nie. Juz kilka razy zdażyło mi się kupić naprawdę niedojrzały owoc. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj zwracam uwagę na wielkość i kolor owoców. Staram się wybierać granaty spore i o ciemnym, karmazynowym kolorze. Następnie, trzymając wybrany owoc w dłoni, delikatnie naciskam go kciukiem. Skórka powinna się wtedy lekko wgiąć, wydając "pukający" dźwięk. Taki owoc uznaję za dojrzały :)

      Usuń
    2. Dzięki, uzbrojona w taka wiedzę już nie dam się nabrać na niedojrzałe owoce.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...