wtorek, 12 listopada 2013

Macedonia, czyli egzotyczny pomysł na śniadanie

Macedonia to jedna z moich ulubionych potraw. Przygotowywana jest ze świeżych owoców, dlatego wspaniale nadaje się na zdrowe śniadanie.



Macedonię przygotować można na nieskończoną ilość sposobów, z dowolnie wybranych owoców.

Moja wersja jest prawdziwą witaminową bombą! Dostarcza witamin z grupy A, C, D, E, PP, oraz związków mineralnych takich jak potas, miedź, cynk, selen, wapń, magnez i sód.

Po takim śniadaniu śmiało możemy podejmować wyzwania dnia codziennego!

Składniki:
  • 1 owoc granatu
  • 1 duże zielone jabłko
  • 3 pomarańcze
  • 1 owoc kaki
  • 1/4 małego melona
  • 4-5 szt. kumkwatu
  • 1 szklanka 100% soku pomarańczowego Tymbark

Przygotowanie:

Wszystkie owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Wyjątkiem jest kumkwat, którego możemy spokojnie podawać w całości. Następnie z granata wydobywamy miąższ, a z melona formujemy łyżeczką kulki. Pozostałe owoce dzielimy według uznania na mniejsze cząstki- mogą to być np. plasterki lub trójkąty.
W sporej salaterce układamy warstwami: pomarańcze, jabłko, kaki i melona.


Ozdabiamy miąższem granata i kumkatem.


Macedonia najlepiej smakuje w zalewie, idealnie więc będzie komponowała się ze 100% sokiem pomarańczowym Tymbarka. Do gotowej sałatki wlewamy szklankę schłodzonego soku i zajadamy :)


Dzięki takiej zalewie owoce nie ciemnieją.

Gotowe! Piękne, smaczne i jakie zdrowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...