czwartek, 28 listopada 2013

Łosoś w cieście

Prosty, ale bardzo efektowny przepis na łososia :)



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250- 300 gramów świeżego łososia (bez skóry)
  • 1 jajko (białko)
  • 100 gramów świeżego szpinaku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Łososia dzielimy na dwie, takiej samej wielkości porcje. Posypujemy je z obu stron świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Na stole rozwijamy ciasto francuskie i wykrawamy z niego dwa prostokąty, które muszą być szersze niż kawałki ryby. Układamy na nich łososia i zaginamy brzegi ciasta do góry. Z pozostałego ciasta wycinamy kilka "wstążek" o szerokości ok 1 cm. Tworzymy z nich ozdobna kratkę na wierzchu potrawy.

Zawinięta w ciasto rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem jajka.

Pieczemy ok. 10- 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Do łososia genialnie pasuje sałatka ze szpinaku. Przygotowujemy ją ze świeżych liści szpinaku, pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.

Gotowe!

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...