piątek, 29 listopada 2013

Przekąska do piwa, czyli parówki w cieście

Piątek, piąteczek, piątunio :) Co podać do piwa, kiedy przychodzą znajomi? Sausage rolls, czyli parówki w cieście! Są bardzo łatwe w przygotowaniu i doskonale pasują do chmielowego trunku :)



Takie parówki świetnie smakują na zimno i na ciepło.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie parówek koktajlowych (ok 400 gramów)
  • 1 białko

Przygotowanie:
Rozwijamy na blacie ciasto francuskie i wycinamy z niego "wstążki" szerokości mniej więcej 1- 1,5 cm. Następnie owijamy nim parówki i dokładnie zlepiamy końcówki ciasta.


Owinięte ciastem parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy białkiem.

Pieczemy ok 10- 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Gotowe!

A co jeszcze można wyczarować z ciasta francuskiego? Na przykład taki oto obiad.

Wiecie już co możecie podać na domówce, ale jeśli wciąż nie wiecie co na siebie założyć zachęcam do odwiedzenia internetowego sklepu z odzieżą używaną shafiarka.pl.

3 komentarze:

  1. Fajne te Twoje przekąseczki, a gdzie kupiłaś takie filigranowe parówki. Są przeurocze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam je w "Piotrze i Pawle" , ale podobne można dostać też w innych większych sklepach. Czasem oznaczone są jako parówki dla dzieci :D Pozdrawiam!

      Usuń
  2. To jest genialne, aż zrobię mojemu współlokatorowi :P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...