czwartek, 7 listopada 2013

Przepis na szybki i smaczny sos do pizzy

Dzisiaj prezentuje Wam przepis na łatwy i bardzo smaczny sos pomidorowy. Najczęściej stosuję go do pizzy, jednak jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się również do makaronów i wielu innych potraw.



Składniki:
  • 3- 4 duże dojrzałe pomidory obrane ze skórki (ewentualnie pomidory w puszcze)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Przygotowanie:

Obrane ze skórki pomidory kroimy ćwiartki (wycinamy stwardniałe części), połowę cebuli i czosnek obieramy z łupinek i myjemy. Wszystko razem wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Ponownie blendujemy. Tak powstały sos przelewamy do małego garnuszka i gotujemy przez kilka minut by zgęstniał.

Do tego sosu nie dodaje świeżych ziół- w trakcie gotowania bazylia staje się gorzka.

Uwaga! Na surowe ciasto drożdżowe (pizza) nie nakładamy gorącego sosu! Musi być zimny- wtedy ciasto ładnie wyrośnie i nie "sparzy się".

Gotowe!

2 komentarze:

  1. Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła :) Ja dodaję jeszcze ciut oleju rzepakowego - sam w sobie jest neutralny w smaku, ale jest przewodnikiem i wzmacniaczem smaków przypraw :) A przy tym dostarcza nieco omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...