niedziela, 1 grudnia 2013

Kanapka BLT

Kanapka BLT z założenia składa się z 3 składników: bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomatoes).
Moja wersja jest jednak "odchudzoną" wersją klasycznej kanapki, dzięki czemu doskonale pasuje na śniadanie!


Do klasycznych kanapek dodaje się często majonezu, jednak ja uważam, że i bez niego smakuje wyśmienicie! A co najważniejsze- zawiera wtedy znacznie mniej kalorii. Ponadto, zastępując białe pieczywo żytnimi bułkami, będziemy syci bardzo długo.

Składniki:
  • 2 bułki z ciemnego pieczywa
  • 1 duży pomidor
  • kilka liści sałaty lub garść gotowej mieszanki sałat
  • 80 gramów wędzonego bekonu
  • szklanka 100% soku pomidorowego Tymbark
Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni grillowej układamy plasterki bekonu. Grillujemy je z obu stron by wytopić z nich część tłuszczu.

Bułkę rozcinamy i układamy na niej umytą i osuszona sałatę, oraz grube plastry pomidora.

Następnie na kanapce układamy kawałki chrupiącego bekonu i przykrywamy kanapkę drugą częścią bułki.

Gotowe!


Taka kanapka smakuje wyśmienicie ze szklanką 100% soku pomidorowego Tymbark. Ja wybrałam jego pikantną wersję :)

3 komentarze:

  1. Jedna z moich ulubionych kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niezwykle uwodzicielsko, a dodatek soku pomidorowego to zdecydowanie mój typ :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...