niedziela, 8 grudnia 2013

Klasyczne spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedna z najbardziej znanych włoskich potraw. Pokażę wam co zrobić, by zawsze się udawała :)



Kiedyś poprosiłam moją włoską koleżankę o opowiedzenie mi historii powstania tej potrawy. Powiedziała mi, że kiedyś było to danie ubogich wydobywców węgla. Przygotowywali je głównie z uwagi na niską cenę składników, a sama nazwa potrawy pochodzi od włoskiego słowa "węgiel" (carbone).

Istnieje podobno wiele wersji historii powstania carbonary, jednak do tej mam sentyment i będę się jej trzymać ;)

Składniki:
  • 200 gramów makaronu typy spaghetti
  • 100 gramów surowego, wędzonego boczku
  • 3 duże jajka (świeże i dobrej jakości!)
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:
W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Następnie solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy kilka minut, na sposób al dente.

Boczek kroimy w niewielką kostkę i delikatnie podsmażamy go z posiekanym drobno czosnkiem.

Do wysokiej miski wbijamy dwa żółtka i jedno całe jajko. Rozmącamy je widelcem. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy parmezan i dorzucamy go do rozmąconych jajek. Masę dokładnie mieszamy.

Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wykładamy na patelnię, aby wymieszać go z boczkiem. Dodajemy też odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

Tak przygotowany makaron przekładamy do miski z masą jajeczną i energicznie mieszamy. Składniki musza się dobrze połączyć.

Gotowe! Możemy nakładać :) Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Uwaga!
Ugotowanego makaronu nigdy nie "przelewamy" zimną wodą! Musi być bardzo gorący, kiedy będziemy łączyć go z jajkami.

Jajek z makaronem nie łączymy również na gorącej patelni- mogłaby wyjść jajecznica.

Jajka powinny być możliwie najwyższej jakości. Do makaronu dodaje się je surowe, więc powinny pochodzić z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zminimalizować ryzyko salmonelli, przed rozbiciem skorupki powinniśmy zanurzyć jajka na kilka sekund w gotującym się wrzątku.

Poza wodą na makaron niczego nie solimy! Parmezan i boczek w zupełności wystarczą by nadać carbonarze smaku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...