środa, 11 grudnia 2013

Placuszki marchewkowe

Doskonały pomysł na szybki, wegetariański obiad :)


Składniki:
  • 1/2 kg marchwi
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • kilka łyżek buki tartej
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach.

Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w sporą kostkę.

W głębokiej misce rozmącamy dwa jajka i dodajemy do nich marchew, cebulę i czosnek.

Doprawiamy wszystko solą i pieprzem ziołowym. Masę zagęszczamy 3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami bułki tartej.

Następnie formujemy w dłoniach placuszki. Smażymy je po obu stronach na średnim ogniu.
Gotowe!




1 komentarz:

  1. Bardzo, bardzo fajny pomysł i zdrowy, a do tego bezmięsny. Uzupełni wegetariańską listę moich potraw na 100%.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...