wtorek, 21 stycznia 2014

Kokosowe naleśniki

Nowe, egzotyczne spojrzenie na naleśniki. Coś dla miłośników kokosów :)



Naleśniki są bardzo łatwe w przygotowaniu! Sekretem ich wyjątkowego smaku jest mleczko kokosowe.

Składniki:
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2/3- 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • kilka łyżek oleju
  • owoce- wedle upodobania

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę i wbijamy do niej dwa jajka. Dodajemy mleko kokosowe, sól, cukier, proszek do pieczenia i łyżkę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do smażenia. Najlepiej robić to na patelni o cienkim dnie. Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię (nawet teflonową) powinno się odrobinę natłuścić olejem.

Do kokosowych naleśników idealnie pasują owoce egzotyczne! Ja wykorzystałam kiwi, banana, mango oraz liczi. Naleśniki doskonale smakują również z jogurtem lub bitą śmietaną.

Gotowe!



1 komentarz:

  1. Pyszna propozycja doskonała na sobotnie śniadanie. Mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...