środa, 8 stycznia 2014

Ryż do risotto

Risotto jest potrawą wymagającą użycia specjalnego rodzaju ryżu. Jakiego gatunku użyć i dlaczego? Te wątpliwości wyjaśnię w dzisiejszym wpisie :)



Dobre risotto powinno być odpowiednio kleiste. Do przygotowania go musimy użyć ryżu, który w trakcie gotowania wydzielał będzie dużo skrobi.

Absolutnie nie sprawdzi się zwykły ryż w saszetkach!

Odmianą, która doskonale nadaje się na przygotowanie tego dania jest "Arborio".

"Arborio" jest to ryż o owalnych ziarnach, które w trakcie gotowania stają się kleiste, pozostając jednoczenie delikatnie twardymi w środku. Ponadto ziarenka tej odmiany znacznie lepiej niż inne gatunki wchłaniają płyny. Dzięki temu doskonale nasiąkają smakiem bulionu i wina, nadając naszemu risotto bogatego smaku.


Taki ryż nie jest bardzo drogi. Najczęściej sprzedawany jest w opakowaniach o masie 0,5 i 1 kilograma. Mniejsze opakowanie kosztuje ok. 10 złotych, natomiast większe kilkanaście. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest kupić większe. Różnica w cenie jest naprawdę mała, a ryż szczelnie przechowywany nie zepsuje się bardzo długo.

2 komentarze:

  1. A czy risotto to konkretna potrwa? Czy po prostu cokolwiek + ryż to automatycznie risotto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To konkretna potrawa, choć można ją przyrządzić niemal ze wszystkim ;) Najważniejsza jest tutaj technika- podsmażenie ryżu, stopniowe dolewanie płynów i ciągłe mieszanie. I oczywiście ryż :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...