wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa z zielonej soczewicy- smaczna i zdrowa!

Przyznaję się, że soczewicę "odkryłam" stosunkowo niedawno. Przekonałam się do niej kiedy postanowiłam ograniczyć ilość mięsa w mojej diecie. Okazała się być bardzo smaczna!


Zupa ta ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę- niesamowicie rozgrzewa!

Składniki:
  • 200 gramów soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżka papryki słodkiej
  • 1 mała, suszona papryczka piri-piri
  • sól, pieprz
  • 100 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 1 litr zimnej wody (wersja wegetariańska) lub bulionu

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek tniemy w "płatki".

Pozostałe warzywa obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzaną i polaną oliwą patelnię wrzucamy cebulkę z czosnkiem i podsmażamy do "zeszklenia". Następnie dorzucamy pozostałe warzywa i przesmażamy wszystko razem przez kilka minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie zbrązowieć. Tak przygotowane przekładamy do głębokiego garnka i wsypujemy do nich soczewicę. Wszystko doprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.

Zalewamy zimną wodą i gotujemy. Kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut.

Jeżeli nie lubicie gęstych zup dodajcie trochę więcej wody lub bulionu.

Zupę ozdabiamy odrobiną jogurtu.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...