czwartek, 13 lutego 2014

Fondue czekoladowe z owocami

Fondue czekoladowe to niezwykle prosty do przygotowania deser, który będzie smakował każdemu! W walentynki sprawdzi się doskonale!



Przepisów na fondue czekoladowe jest bardzo wiele. Ja przedstawiam Wam przepis podstawowy, ale możecie go łatwo urozmaicić dodając do czekolady np. rumu.

Składniki:
  • 90 gramów czekolady mlecznej
  • 30 gramów czekolady gorzkiej, o wysokiej zawartości kakao
  • 40 ml śmietanki 30%
  • świeże owoce- dowolne

Przygotowanie:

Pod naczyniem do fondue zapalamy świeczkę i czekamy aż się nagrzeje. następnie wrzucamy do niego rozdrobnioną czekoladę i zalewamy ją śmietanką. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, intensywnie ją mieszamy. Robimy to tak długo, aż będzie miała jednolity kolor i konsystencję.

W tak przygotowanej czekoladzie maczamy nabite na widelczyki kawałki owoców.

Gotowe!


Słodkie Walentynki 2014

1 komentarz:

  1. Urocze naczynko i doskonały pomysł na walentynkowe słodkości, ja osobiście zamieniłabym tylko proporcje czekolady. Jestem fanką gorzkiej czekolady.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...