środa, 12 lutego 2014

Sushi

Uwielbiam sushi! W knajpach taka przyjemność jest jednak dość kosztowna, dlatego warto czasem przyrządzić je samodzielnie.

Sushi będzie też świetnym pomysłem na walentynkowe danie!


Poza walorem estetycznym i smakowym, sushi zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Używane do przygotowywania sushi ryby i algi są bogate w jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jedzenie ryb wspomaga również pamięć i koncentrację (coś na czas sesji!). Sushi to samo zdrowie!

Poniżej przedstawiam Wam mój przepis na sushi.

Składniki:
  • 200 gramów ryżu do sushi
  • woda
  • łosoś surowy
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 1 duży ogórek
  • 100 gramów surimi
  • 4 algi nori
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • wasabi, sos sojowy
Potrzebować będziemy również bambusowej maty do zwijania sushi.

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowywaniu sushi jest odpowiednie przyrządzenie ryżu. I tutaj kilka rad:

- Przede wszystkim powinniśmy użyć specjalego ryżu do sushi.
- Ryż musimy przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Wymieniamy ją tak długo, aż będzie przeźroczysta.
- Powinniśmy gotować ryż w dobrej jakości wodzie. Ja używam wody przefiltrowanej, ale jeśli nie macie dzbanka filtrującego możecie użyć wody mineralnej nie gazowanej.
- Stosunek wody do ryżu powinien wynosić 1,5:1.

Po przepłukaniu ryż wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 10- 15 minut (nie mieszamy).

Ugotowany ryż przekładamy do nie metalowego naczynia (np. ceramicznej lub drewnianej miski), przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Następnie musimy przygotować "sos" do ryżu. Potrzebujemy do tego celu 3 łyżki octu ryżowego i 1,5 łyżki cukru. Składniki wsypujemy do małego garnka i podgrzewamy na najmniejszym gazie do rozpuszczenia cukru (nie zagotowujemy!). Tak przygotowany płyn wlewamy do naczynia z ryżem i mieszamy, po czym pozostawiamy wszystko do całkowitego ostygnięcia. Ryż nie może być ciepły w trakcie zwijania nori!

W tym czasie możemy zacząć przygotowywać pozostałe produkty:
Surimi wyjmujemy z folii, łososia kroimy w długie kawałki, a awokado i ogórka obieramy ze skórki i kroimy w podłużne, wąskie paski.

Kiedy ryż całkowicie wystygnie przechodzimy do zawijania.

Na macie do sushi układamy nori- chropowatą stroną do góry, błyszczącą do dołu. Na powierzchnię nori nakładamy ryż, pozostawiając wolny kawałek do zaklejenia rolki.


Następnie na ryżu układamy nadzienie. Ja przygotowałam dwa rodzaje sushi- z łososiem, ogórkiem i awokado, oraz z surimi i ogórkiem.

na koniec rolki zawijamy przy użyciu bambusowej maty. Staramy się, aby zawijać je możliwie jak najciaśniej. Dodatkowo możemy zwilżyć wodą końcówkę nori (będzie się lepiej kleiła).

Teraz wystarczy już tylko pokroić :) Robimy to bardzo ostrym nożem, którego ostrze zwilżamy kroplą wody.

Gotowe!

Podajemy z sosem sojowym i wasabi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...