piątek, 21 lutego 2014

Zupa cebulowa

Moja wariacja na temat zupy cebulowej :)



Zupa cebulowa to świetnie rozgrzewające danie. Z chrupiącą grzanką i dużą ilością cheddara smakuję wyśmienicie!

Składniki:
  • 800 gramów cebuli
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 bagietka
  • 100 ml białego wina
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 100 gramów sera- np. gruyere lub cheddara(ja użyłam czerwonego cheddara)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, tniemy w piórka i smażymy na maśle tak długo, aż lekko zbrązowieje.

Następnie cebulę przyprawiamy ziołami, pieprzem, solą i zalewamy winem. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn niemal całkiem wyparuje. Wtedy zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne kilkanaście minut.

W tym czasie na patelni grillowej przygotowujemy chrupiące grzanki z bagietki i ucieramy ser na tarce o dużych oczkach.

Na koniec przelewamy zupę do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu grzanki, posypujemy wszystko obficie serem i zapiekamy przez kilka minut (ser musi się dobrze rozpuścić).

Gotowe!

1 komentarz:

  1. pyszności! Uwielbiam cebulową, dodatek wina jest obowiązkowy, dodaje tej zupce mega uroku :) Prubowałaś kiedyś z gorgonzolą? Koniecznie muszę wypróbować z czerwonym cheddarem

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...