wtorek, 11 marca 2014

Ciasto brzoskwiniowe

Przepis na wyśmienite, puszyste ciasto brzoskwiniowe :) To ciasto zawsze się udaje!



Ciasto brzoskwiniowe to propozycja dla wszystkich, którzy lubią owocowe wypieki. Do lata jeszcze daleko, dlatego do takich ciast przydadzą się nam zimowe przetwory. Brzoskwinie w syropie nadają się do tego celu wyśmienicie! Są słodkie, mięsiste i wspaniale pachną!

Składniki:
  • nazwa składnika1 szklanka mąki
  • nazwa składnika1/2 szklanki białego cukru
  • nazwa składnika1/2 szklanki brązowego cukru
  • nazwa składnika2 jajka
  • nazwa składnika1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • nazwa składnika1 puszka brzoskwiń
  • nazwa składnikapłatki migdałów
  • nazwa składnikacukier puder
  • nazwa składnika120 gramów masła

Przygotowanie:

Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy.

W oddzielnym naczyniu dokładnie ucieramy ze sobą cukier biały, brązowy i 2 jajka

Do miski z mąką dodajemy utartą masę jajeczną, masło i wszystko razem miksujemy. Następnie ciasto wylewamy do natłuszczonej i opruszonej mąką tortownicy. Na wierzchu układamy odsączone z syropu połówki brzoskwiń.

Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem ciasto ozdabiamy płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Gotowe!

5 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...