wtorek, 29 lipca 2014

Guacamole

Guacamole to meksykański sos z awokado o konsystencji gęstej pasty. Sos ten jest niezwykle zdrowy i bardzo smaczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety.




Główny składnik guacamole, awokado, to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Pozytywnie wpływa na trawienie, obniżenie ciśnienia krwi i ma działanie przeciwstarzeniowe. Choć zawiera sporo kalorii, to są to zdrowe kalorie, pochodzące z tłuszczy bogatych w kwasy omega-3.

Guacamole najczęściej podaje się jako dip do nachosów i chipsów. Stanowi również nieodzowny dodatek meksykańskich tortilli. Ja natomiast używam go głównie do smarowania pieczywa, zastępując nim masło.

Składniki:
  • nazwa składnika2 bardzo dojrzałe owoce avokado
  • nazwa składnikasok z 1 limonki
  • nazwa składnika1/2 dużego, dojrzałego pomidora
  • nazwa składnika1 ząbek czosnku
  • nazwa składnikakilka kropel sosu tabasco
  • nazwa składnikasól
Uwaga! Awokado musi być naprawdę bardzo dojrzałe!


Przygotowanie:

Z awokado wydrążamy miąższ, przekładamy go do miski, polewamy sokiem z limonki, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, tabasco i ugniatamy wszystko na gładką pastę widelcem. Na koniec do sosu dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i delikatnie mieszamy. Nie ugniatamy by pomidor nie puścił za dużo soku.

Gotowe!


Zachęcam was również do smarowania pieczywa klasycznym hummusem.



1 komentarz:

  1. No to już wiem, co dziś będzie na kolację, szczęśliwym trafem mam wszystkie składniki :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...