poniedziałek, 28 lipca 2014

Salmorejo

Salmorejo to rewelacyjny hiszpański chłodnik, który doskonale sprawdzi się na obecne upały! Zachęcam was do wypróbowania mojego przepisu i odkrycia kawałka Hiszpanii we własnej kuchni :)



Na słowo "hiszpański chłodnik" większości osób do głowy przyjdzie pewnie gazpacho. Faktycznie jest to chyba najpopularniejsza hiszpańska zupa, warto jednak poznać trochę mniej popularne, jednak nie mniej smaczne, salmorejo.

Salmorejo jest daniem typowym dla regionu Andaluzji. Najczęściej podaje się je jako pierwsze danie, na przystawkę przed daniem głównym. Zupa ma gęstą, przypominającą purée konsystencję, dzięki czemu można ją z powodzeniem podawać również jako dip lub sos.

Składniki:
  • nazwa składnika1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • nazwa składnika2 bułki typu włoskiego (ciabatty)
  • nazwa składnika80- 100 ml oliwy z oliwek
  • nazwa składnika1- 2 ząbki czosnku
  • nazwa składnikaszczypta soli
  • nazwa składnikakilka plasterków hiszpańskiej szynki
  • nazwa składnika3- 4 ugotowane na twardo jajka
Do przygotowania salmorejo będziemy potrzebowali również sitka o drobnych oczkach i blendera.


Przygotowanie:

Umyte,osuszone i pocięte w ósemki pomidory wrzucamy do blendera. Dodajemy do nich obrany z łupiny czosnek i blendujemy.

Tak przygotowane pomidory przecieramy przez sitko. Salmorejo powinno mieć gładką, aksamitną konsystencję, dlatego musimy się pozbyć pestek i kawałków skórki.

Przetarty płyn ponownie przelewamy do blendera, dolewamy ok. 100 ml oliwy z oliwek, dodajemy rozdrobnione ciabatty, jeszcze raz blendujemy i wstawiamy do lodówki.

Podajemy na zimno, z kawałkami hiszpańskiej szynki i ugotowanymi na twardo jajkami.


Gotowe!

Miłośników Hiszpanii zapraszam również do zapoznania się z całym cyklem kuchni hiszpańskiej, w którym znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...