piątek, 25 lipca 2014

Tiramisu z owocami

Lato to świetna pora na poeksperymentowanie z tiramisu. Dzięki letnim owocom możemy genialnie urozmaicić ten klasyczny włoski deser.



Składniki (na ok. 6 porcji):
  • nazwa składnika500 gramów serka mascarpone
  • nazwa składnika12 łyżek cukru
  • nazwa składnika8 żółtek
  • nazwa składnika200 gramów włoskich biszkoptów
  • nazwa składnika250 ml mocnej kawy (bez fusów!)
  • nazwa składnikaopakowanie jagód, borówek, malin lub truskawek
  • nazwa składnika1,5- 2 kieliszki wódki o smaku kawowym
  • nazwa składnikakakao naturalne
Potrzebować będziemy jeszcze miksera, małego sitka i kilku listków mięty do dekoracji.


Przygotowanie:

Do dużej miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy masę przez kilka minut na najwyższych obrotach.

Kiedy masa zgęstnieje i nabierze jasno kremowej barwy, zaczynamy stopniowo dodawać do niej mascarpone. Serek dodajemy do miski bardzo powoli, po ok. 1- 1,5 łyżeczki, przez cały czas miksując masę na wysokich obrotach. To najtrudniejszy etap przygotowywania tiramisu i wymaga niestety trochę cierpliwości.

Uwaga! Ważne by serek mascarpone był zimny!

Kolejnym krokiem jest namoczenie biszkoptów w kawie z dodatkiem alkoholu. Kawa powinna być zimna i bez fusów. Najwygodniej będzie przygotować ją w kawiarce lub zaparzaczu. Biszkopty wystarczy na chwilę zanurzyć po obu stronach w kawie.

Do namaczania biszkoptów nie używajcie kawy rozpuszczalnej! Nawiasem mówiąc, najlepiej nie używajcie jej do niczego ;)

Gdy masa i biszkopty są już gotowe, zabieramy się za wykładanie ich do foremek. Możemy do tego celu użyć np. kieliszków do wina, kieliszków do martini, salaterek lub po prostu szklanek. Najważniejsze by naczynia te były przezroczyste.

Wykładanie do foremek zaczynamy od warstwy biszkoptów, które posypujemy przesianym przez sitko kakao. Następnie biszkopty posypujemy umytymi owocami i zalewamy kilkoma łyżkami masy z serka mascarpone. Czynność powtarzamy co najmniej dwa razy.

Na koniec tiramisu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy listkiem mięty.

Tiramisu gotowe!

Jest to doskonały deser dla tych, którzy nie lubią piec :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tiramisu, z owocami smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! Owoce genialnie wzbogacają smak tiramisu :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...