piątek, 26 września 2014

Ceramiczne obciążniki do tarty (kulki do tarty)

Dzisiaj opowiem Wam o ciekawym kuchennym gadżecie- ceramicznych obciążnikach do tarty.



Do upieczenia tarty, jak wiadomo, potrzebne jest obciążenie ciasta w trakcie podpiekania. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się zwykłą fasolę. Niestety fasola nie nadaje się do wielokrotnego użytku, dlatego pomyślałam ostatnio o zakupie trwalszych, ceramicznych obciążników. Obciążniki takie można nabyć w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym. Kuleczki są dosyć tanie- ja za swoje zapłaciłam 24,99 zł (opakowanie kulek waży ok 300 gramów).

Kulki do tarty, poza samym obciążeniem ciasta, mocno nagrzewają się w piekarniki i pomagają równomiernie podpiec ciasto również od góry. Trzeba tylko pamiętać o tym, by kulek nie kłaść bezpośrednio na ciasto! Koniecznie trzeba ułożyć je na papierze do pieczenia.

Minus takich kuleczek? Trzeba myć je ręcznie, nie nadają się do zmywarki.

I na koniec najważniejsze- czy warto kupić takie obciążniki? Moim zdaniem tak, ale tylko wtedy gdy często pieczemy tarty. Gdy robimy ją raz na rok, to nie ma sensu zajmować miejsca w kuchni kolejnym gadżetem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...