środa, 3 września 2014

Wykrawacz do ravioli

W dzisiejszym wpisie ocenię kuchenny gadżet, jakim jest wykrawacz do ravioli.



Pierożki ravioli znają chyba wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej. Choć można je bez problemu kupić gotowe, to wiadomo, najlepiej smakują zrobione samodzielnie :)

Do ich wykonania potrzebny jest jednak specjalny wykrawacz lub radełko, których ja w nowym mieszkaniu do niedawna nie miałam. Ostatnio jednak kupiłam wykrawacz pod wpływem impulsu- przypadkowo wpadł mi w ręce podczas zakupów spożywczych.

Oczywiście zaraz po zakupach postanowiłam go wykorzystać :)

Niestety, o ile prezentuje się naprawdę ładnie, w użyciu jest mało praktyczny. Ciężko się nim wycina pierożki w rzędach- żeby wyszły zgrabne, trzeba zostawiać po bokach sporo ciasta, które po wycięciu pozostaje niewykorzystane. Nie muszę chyba dodawać, że ponowne wyrobienie i rozwałkowanie takich kawałków zajmuje sporo czasu. Wykrawacz jest też niewygodny w myciu- drewniana rączka wyklucza mycie go w zmywarce. Zajmuje również sporo miejsca, co przy mojej małej kuchni stanowi kolejny minus.

Ile taki wykrawacz kosztuje? Około 15- 20 zł.

Podsumowując- żałuję, że go kupiłam. Zdecydowanie bardziej praktyczne w użyciu byłoby radełko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...