piątek, 3 października 2014

Risotto z dynią

Risotto i dynię można przyrządzić na miliony sposobów. Dlaczego więc nie połączyć ich razem? Ja spróbowałam takiego połączenia i przygotowałam przepis na risotto z dynią :)



Przygotowując risotto musimy pamiętać o kilku generalnych zasadach:

- należy zawsze używać odpowiedniego ryżu, najlepiej odmiany arborio
- risotta nie solimy- słony smak przejmuje od bulionu i parmezanu
- bardzo ważne jest ciągłe mieszanie potrawy, tylko wtedy będzie miała odpowiednią konsystencję

Składniki:
  • nazwa składnikaszklanka ryżu arborio
  • nazwa składnika350 g dyni
  • nazwa składnika1 średnia cebula
  • nazwa składnika2 ząbki czosnku
  • nazwa składnika2 łyżki masła
  • nazwa składnika700 ml bulionu
  • nazwa składnika100 ml białego wytrawnego wina
  • nazwa składnika40 g parmezanu
  • nazwa składnika2 łyżki oliwy z oliwek
  • nazwa składnika1/2 łyżeczki oregano
  • nazwa składnikaszczypta kurkumy dla koloru

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli (nie może zbrązowieć!) na patelnię wsypujemy ryż. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.

Następnie do ryżu dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, przyprawy i wlewamy porcję bulionu (ok. 1/2 szklanki). Od tego momentu risotto musimy cały czas mieszać. Kolejne porcje bulionu/ wina dodajemy dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie już cały dodany wcześniej płyn. Nigdy nie wlewamy wszystkiego na raz!

Na koniec do risotto dodajemy starty parmezan, masło i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe!

Zachęcam Was również do wypróbowania przepisu na risotto z pieczarkami i groszkiem.



Dynia na słodko i słono

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...