środa, 8 października 2014

Śniadanie we włosko-hiszpańskim stylu, czyli palmery z dżemem

Mówi się, że co kraj to obyczaj. Dotyczy to również jedzenia śniadań. Słodkie śniadania to domena mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Słodycze z rana preferują w szczególności Włosi, którzy obowiązkowo popijają je filiżanką mocnego espresso.

Dzisiaj postanowiłam przygotować śniadanie zawierające elementy kuchni włoskiej i hiszpańskiej, z delikatnym francuskim akcentem. Do przygotowania go zainspirował mnie czas spędzony na "Erasmusie" :)


Podczas mojego rocznego pobytu na wymianie w Hiszpanii poznałam wiele wspaniałych osób. Jedną z nich była moja współlokatorka Valentina. Vale pochodziła ze słonecznej Italii i (jak każda włoszka) uwielbiała zjeść na śniadanie coś słodkiego. Nigdy nie widziałam żeby z rana jadła kanapkę z szynką, serem czy jajecznicę. Nieodłącznym elementem porannego posiłku był dla niej zawsze dżem.

Na wymianie miałam również okazję spróbować wielu typowych hiszpańskich specjałów, wśród których były ciastka nazywane palmerami (palmeras). Palmery wypieka się z ciasta francuskiego, uformowanego na kształt serduszek. Pyszności! Zajadałam się nimi jak szalona.

Połączenie tych dwóch wspomnień zainspirowało mnie do stworzenia śniadania w stylu "Erasmusa". Składają się na nie hiszpańskie palmery z francuskiego ciasta, po włosku obficie posmarowane dżemem. Zaserwowane oczywiście obowiązkowo z filiżanką mocnego espresso :)

Składniki:
  • nazwa składnikaciasto francuskie
  • nazwa składnikacukier
  • nazwa składnikadżem
  • nazwa składnikafiliżanka espresso
Przygotowanie:
Arkusz ciasta francuskiego posypujemy z obu stron cukrem.

Następnie składamy boki ciasta do wewnątrz:


Czynność tą powtarzamy jeszcze 2 razy. Powstałą "roladę" przecinamy na równe części o szerokości 1- 1,5 cm, z których formujemy serca. Na koniec ciastka układamy, w sporych odległościach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach.

Gotowe!

P.S.
W śniadaniu pojawia się też polska nutka- dżem z pysznych polskich truskawek :)





Dżem dobry, pobudka

4 komentarze:

  1. włoskie jedzenie jest najlepsze na świecie, a ich śniadania... szwedzki stół na włoskich wakacjach wspominam najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie śniadania to coś dla mnie. :) uwielbiam ciasto francuskie, a te roladki... ach, ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co słodkie to najlepsze :) Nie ma to jak śniadanie na słodko!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...