środa, 18 lutego 2015

Grzanki

Dzisiaj na blogu prosty przepis na chrupiące grzanki.



Takie grzanki doskonale będą pasowały do wszelkiego rodzaju zup i sałatek.

Składniki:
  • nazwa składnika1 duża bułka
  • nazwa składnikakilka łyżek oliwy
  • nazwa składnikaszczypta soli
  • nazwa składnikabazylia, oregano lub inne ulubione przyprawy
Przygotowanie:

Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Następnie polewamy go kilkoma łyżkami oliwy i przyprawami. Dosypujemy pokrojoną w kostkę bułkę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na średnią temperaturę na ok. 8-10 minut. W połowie czasu pieczenia należy przemieszać grzanki, by opiekały się równomiernie.

Gotowe!

Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Należy pamiętać o tym, by dodawać je do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół. W innym wypadku grzanki mogą całkowicie rozmięknąć.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie grzanki, zawsze zjadam same :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam jeść je same! Ciężko mi jest się powstrzymać przed podjadaniem ich :)

      Usuń
  2. super:) idealne uzupełnienie wielu dań

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I doskonałe jako samodzielna przekąska :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. świetnie! o wiele lepsze niż kupne! ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o wiele zdrowsze! Bez chemii :) Pozdrawiam!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...