środa, 11 lutego 2015

Hiszpańskie tosty "bikini"

Za oknem zimno, ale są kulinarne sposoby, by poczuć się jak na wakacjach. Jednym z nich jest przygotowanie hiszpańskich tostów "bikini".


Te zapiekane kanapki są niezwykle popularnym daniem, serwowanym w formie śniadania niemal w każdej knajpce w rejonie Katalonii. Będąc z wizytą w Barcelonie po prostu trzeba ich spróbować!

Składniki:
  • chleb tostowy (po 2 kromki na każdą kanapkę)
  • kilka plastrów szynki (konserwowej lub gotowanej- Hiszpanie nie przygotowują "bikini" z surowej szynki typu serrano)
  • kilka plasterków dobrze roztapiającego się sera
  • masło
Starajmy się aby zarówno ser jak i szynka były mniej więcej wielkości kromki, tak by nie wystawały poza jej brzegi (wtedy mogą się przypalić).

Przygotowanie:

Na kromce chleba tostowego układamy plasterek sera i szynki. Następnie kanapkę nakrywamy drugą kromką i smarujemy ją po obu zewnętrznych stronach masłem. Tak przygotowany sandwich układamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy do zbrązowienia po obu stronach.

Na koniec kanapkę przecinamy na dwa trójkąty.

Gotowe!


Tosty "bikini" najlepiej smakują podawane z sokiem pomarańczowym.




Kuchnia hiszpańska i portugalska


(Nie) nudna kanapka ed II

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...