wtorek, 17 lutego 2015

Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict)

Jajka po benedyktyńsku to pyszny i sycący pomysł na śniadanie.



Głównym składnikiem jajek po benedyktyńsku są jajka w koszulkach. Ich ugotowanie nie wymaga dużo czasu, ale należy uważać, by nie przeciąć żółtka w trakcie gotowania. Jajka po benedyktyńsku nie mogą się obejść również bez klasycznego sosu holenderskiego (KLIK).

Składniki dla 2 osób:
  • 2 bułki
  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku (ewentualnie wędliny)
  • 2 łyżki octu
  • sos holenderski

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przyrządzić sos holenderski- zajmie to najwięcej czasu. Przepis na sos holenderski znajdziecie TUTAJ.

Następnie przygotowujemy kanapkę, która będzie stanowić podstawę dla jajek. W tym celu rozcinamy bułki i nakładamy na nie plasterki bekonu.

Na koniec zabieramy się za gotowanie jajek w koszulkach. Będzie nam do tego potrzebny ganek z wrzątkiem i octem, oraz duża łyżka. Do garnka delikatnie wbijamy jajka i staramy się "owijać" żółtka ścinającymi się białkami. Jajka powinny się gotować w ten sposób ok. 2 minut- środek jajek musi pozostać płynny.

Tak przygotowane jajka wyławiamy, odsączamy na papierowym ręczniku i układamy na kanapce. Delikatnie nacinamy je, by żółtka się rozpłynęły. Na koniec wszystko polewamy sosem holenderskim.

Gotowe!



(Nie) nudna kanapka ed II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...