czwartek, 26 lutego 2015

Domowy majonez

Mój pierwszy domowy majonez :) Jest tak dobry, że już nigdy nie kupię gotowego!


Do tej pory zawsze zaopatrywałam się w majonez w sklepie. Tym razem jednak postanowiłam zakasać rękawy i przygotować go samodzielnie! Zwłaszcza, że majonez od dawna był na mojej kulinarnej liście na 2015 rok :)

Składniki:
  • nazwa składnika2 żółtka z wysokiej jakości jajek
  • nazwa składnika250 ml oleju
  • nazwa składnika50 ml oliwy z oliwek
  • nazwa składnika1,5 łyżki musztardy (gładkiej, bez np. ziarenek gorczycy)
  • nazwa składnikałyżka octu winnego
  • nazwa składnikasól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:

Dokładnie ucieramy ze sobą żółtka, musztardę i ocet winny. Następnie masę zaczynamy miksować i bardzo powoli dodawać do niej oliwy i oleju. Najlepiej nalewać je z naczynia z "dziubkiem", tak by cały czas móc kontrolować ilość jaką dolewamy. Miksujemy tak długo, aż majonez odpowiednio zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go jeszcze do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.

Gotowe!

Proste, prawda? I nie zajęło więcej niż 10 minut, a to znacznie krócej niż trwa droga do sklepu i zakupienie gotowego.

Gorąco zachęcam Was do przygotowywania majonezu samodzielnie! Zwłaszcza w nadchodzące święta :)

1 komentarz:

  1. Najlepszy to właśnie taki zrobiony przez siebie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...