piątek, 27 lutego 2015

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to królowa wśród polskich sałatek!


Przepisów na sałatkę jarzynową jest chyba tyle, ile kucharek :) Każda gospodyni ma swoje własne patenty na jej przygotowanie. Moim zdaniem sekretem smaku sałatki jarzynowej jest sposób gotowania warzyw.

Najsmaczniejsze są jarzyny gotowane w rosole- marchewka, pietruszka i seler nabierają wtedy niezwykłego aromatu. Warto również ziemniaki ugotować w mundurkach, ponieważ tracą wtedy znacznie mniej witaminy C i potasu. Zachęcam też do samodzielnego przygotowania domowego majonezu :)

Składniki:
  • nazwa składnika3 jajka ugotowane na twardo
  • nazwa składnika2 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
  • nazwa składnika3 ogórki kiszone
  • nazwa składnika1 puszka groszku
  • nazwa składnika1 puszka kukurydzy
  • nazwa składnika1 pietruszka
  • nazwa składnikakawałek selera
  • nazwa składnikamajonez
  • nazwa składnikasól
  • nazwa składnikapieprz

Przygotowanie:

Odsączony groszek i kukurydzę wsypać do dużej miski. Następnie dorzucić do niej pokrojone w równiej wielkości kostkę jarzyny, jajka i ogórki. Wymieszać wszystko z kilkoma łyżkami majonezu, doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Gotowe!

1 komentarz:

  1. Sałatka jarzynowa, to coś co zawsze zjem z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...