poniedziałek, 16 lutego 2015

Sos holenderski

Sos holenderski to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie. Jest najlepszym dodatkiem do szparagów i składnikiem słynnych jajek po benedyktyńsku. Pasuje niemal do wszystkiego i można go podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco.


Pomimo swej mylącej nazwy, sos holenderski należy do kanonu potraw klasycznej, francuskiej kuchni.

Zastosowanie sosu holenderskiego jest niezwykle szerokie- doskonale smakuje on podany z jajkami, rybami i warzywami.

Wykonanie sosu holenderskiego wymaga dużej uwagi i wyczucia. Bardzo łatwo jest go przegotować i ściąć żółtka. Kąpiel wodna powinna być wykonywana ma małym ogniu, a wszystkie składniki należy przez cały czas ubijać trzepaczką.

Składniki:
  • 2 duże żółtka ze świeżych, dobrej jakości jajek
  • 3/4 masła extra (zimnego, prosto z lodówki)
  • sok z jednej, średniej cytryny
  • odrobina soli i pieprzu
Przygotowanie:
W metalowej miseczce dokładnie ubijamy żółtka. Następnie miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą, tak by powstała kąpiel wodna. Do jajek zaczynamy dodawać stopniowo pokrojone w drobną kostkę zimne masło, cały czas energicznie ubijąc wszystko trzepaczką.

Kiedy już całe masło i żółtka połączą się, dolewamy sok z cytryny i jeszcze przez chwile ubijamy. Sos holenderski jest gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...