czwartek, 5 marca 2015

Frytki z batatów

Frytki z batatów to rewelacyjny dodatek do obiadu! Pieczone w piekarniku zawierają również mniej kalorii niż ich tradycyjna, smażona wersja.


Składniki:
  • nazwa składnika2 duże bataty
  • nazwa składnikakilka łyżek oliwy z oliwek
  • nazwa składnikasól, pieprz
  • nazwa składnikabazylia, oregano, papryka (lub inne, ulubione przyprawy)
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w podobnej wielkości słupki. Następnie bataty gotujemy przez ok 5 minut w gorącej wodzie, po czym dokładnie je odcedzamy.

W dużej misce mieszamy oliwę i wybrane przez nas przyprawy. W tak przygotowanej "polewie" obtaczamy nasze frytki i wstawiamy je do piekarnika na 35- 4o minut. Co jakiś czas należy je przemieszać- wtedy upieką się równomiernie!

Gotowe!


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...