środa, 11 marca 2015

Sałatka Cezar

Idzie wiosna, czas na sałatki! Dzisiaj na stole króluje "Cezar" :)



Historii powstania sałatki "Cezar" jest bardzo wiele. Najpopularniejsza z nich mówi, że recepturę stworzył w 1924 roku włoski imigrant i restaurator Caesar Cardini. Przepis powstał podobno przypadkiem- Cardini wykorzystał do niej resztki które pozostały w jego spiżarni.

Czy to prawda? Nie wiem, ale jeśli tak, to potwierdza się teoria, że na najlepsze pomysły wpada się przypadkiem :)

Jedno jest jednak pewne- sałatka "Cezar" od wielu, wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością.

Składniki:
  • nazwa składnikasałatka, najlepiej rzymska (ja użyłam lodowej)
  • nazwa składnika4 jajka "na twardo"
  • nazwa składnika2 duże pomidory lub kilka koktajlowych
  • nazwa składnikagrzanki
  • nazwa składnikaparmezan
  • Panierowana pierś z kurczaka:
  • nazwa składnika1 pierś z kurczaka
  • nazwa składnikakilka łyżek bułki tartej
  • nazwa składnikakilka łyżek mąki
  • nazwa składnika1 jajko
  • Na sos:
  • nazwa składnikałyżeczka musztardy
  • nazwa składnika4 łyżki jogurtu naturalnego
  • nazwa składnikaszczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:

Pracę zaczynamy od przygotowania sosu. W małej miseczce mieszamy 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Opcjonalnie możemy dodać również bardzo drobno posiekany czosnek. Sos zostawiamy w lodówce i dajemy mu czas by się "przegryzł".

Następnie panierujemy pierś z kurczaka. Mięso porcjujemy, rozbijamy, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy do zbrązowienia po obu stronach.

Sałatkę i pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Na dużym talerzu układamy sałatę, jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i grzanki.

Na koniec sałatkę polewamy sosem i dekorujemy płatkami tartego parmezanu.

Gotowe!


1 komentarz:

  1. to chyba schabowy z kurczaka w jogurcie, a nie Cezar. Co za bzdury

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...