wtorek, 10 marca 2015

Ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z najsmaczniejszych polskich zup.


Do zupy ogórkowej najlepiej używać domowych kiszonych ogórków.

Niestety zakup gotowych jest niezwykle trudny :( Niemal wszystkie ogórki na sklepowych półkach są kwaszone, czyli uzyskiwane nie poprzez proces kiszenia, a przez zakwaszanie ogórków octem. Zwracajcie uwagę na etykiety!

Składniki:
  • nazwa składnikasłoik ogórków kiszonych
  • nazwa składnika1 duża, starta na dużych oczkach marchewka
  • nazwa składnika1 średnia pietruszka (starta lub pokrojona w drobną kostkę)
  • nazwa składnika2 liście laurowe
  • nazwa składnika2- 3 kuleczki ziela angielskiego
  • nazwa składnika1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • nazwa składnika3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • nazwa składnika1/4 łyżeczki cukru
  • nazwa składnika2 średnie ziemniaki (ewentualnie ryż lub grzanki)
Przygotowanie:
Ogórki odsączamy i blendujemy. Wody z ogórków nie wylewamy! Zachowujemy ją do późniejszego doprawienia zupy.

Marchewkę, liście laurowe, pietruszkę, cukier i ziele angielskie wrzucamy do bulionu i gotujemy przez ok 10 minut. Następnie do wywaru dorzucamy ogórki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie próbujemy, czy zupa jest już odpowiednio kwaśna. Jeżeli nie jest, dodajemy trochę odlanej wcześniej z ogórków wody.

Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy dopóki ziemniaki nie będą miękkie.

Gotowe!

Ja nie zabielam ogórkowej w garnku- odrobinę jogurt dodaję dopiero po rozlaniu zupy na talerze.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...