środa, 1 kwietnia 2015

Zakwas na żurek

Ostatnia chwila na przygotowanie domowego zakwasu na świąteczny żurek!


Żurek to tradycyjna, wielkanocna potrawa. Bez niego nie ma świąt- po prostu :)

Większość ludzi przygotowuje go z gotowych półproduktów- kupnych zakwasów lub po prostu z proszku. A szkoda, bo przygotowanie domowego zakwasu jest niesamowicie proste!

Wystarczy trochę mąki, chleba, wody, 2 ząbki czosnku, słoik i... chęci :)

Składniki:
  • nazwa składnika100 g razowej mąki żytniej
  • nazwa składnikakawałek skórki razowego chleba
  • nazwa składnika2- 3 ząbki czosnku
  • nazwa składnika500 ml letniej przegotowanej wody
Przygotowanie:

Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią razową, kawałek skórki razowego chleba i dwa ząbki czosnku. Składniki zalewamy letnią przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy a następnie słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 4 dni.

Gotowe!

A Wy, przygotowaliście już zakwas? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...