poniedziałek, 25 maja 2015

Grillowane bakłażany faszerowane kozim serem

Jeżeli szukacie przepisu na bezmięsny i pyszny obiad, to doskonałym pomysłem będą grillowane i faszerowane kozim serem bakłażany!



Składniki:
  • 2 duże bakłazany
  • 200 g sera koziego w plastrach lub koziego twarogu (może być tez inny rodzaj sera)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 kg pomidorów lub jedna puszka pomidorów krojonych
  • sól, pierpz
Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na średniej grubości plastry, solimy po obu stronach i odstawiamy na 15- 20 minut. Dzięki soli pozbędziemy się z nich goryczy.

W tym czasie przygotowujemy sos do naszego dania :) Do średniej wielkości garnka o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebule i posiekany drobno czosnek. Następnie dorzucamy do niego pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą) i dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Kiedy bakłażany puszczą "sok", należy je przepłukać i dobrze odsączyć papierowym ręcznikiem. Dopiero tak przygotowane bakłażany możemy grillować. Jeśli pogoda dopisuje to grillujemy na świeżym powietrzu :) Jeśli nie to wykorzystujemy w tym celu patelnię grillową.

Gdy nasze bakłażany będą już zgrillowane, przechodzimy do nadziewania ich serem. Na kawałkach bakłażana układamy plasterki sera, zawijamy je w "ślimaka" i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalewamy wszystkie przygotowanym wcześniej sosem i zapiekamy przez ok. 15- 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Doskonale smakują podane z kaszą jaglaną lub quinua :)

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...