środa, 29 lipca 2015

Chłodnik

Uwielbiam chłodniki! Są proste w przygotowaniu, smaczne i doskonale pomagają znieść upały :) Serdecznie zapraszam do dzisiejszego przepisu na chłodnik z botwiny!



Składniki:
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek koperku
  • jajka (1-2 na porcję)
  • 1 duży kefir
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15 minut. Uwaga- wody nie powinno być zbyt wiele- wystarczy tyle, by zakrywała botwinkę.

Po ugotowaniu zupę chłodzimy, a następnie dodajemy do niej kefir, sól, pieprz i posiekany koperek.

Chłodnik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny przed podaniem.

Gotowe!

Chłodnik podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Świetnie smakuje również z drobno pokrojoną rzodkiewką.

Smacznego!

Jeśli tak ja ja uwielbiacie chłodniki, zapraszam Was również do moich przepisów na wspaniałe hiszpańskie gazpacho i salmorejo.



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...