poniedziałek, 27 lipca 2015

Chutney z czerwonej cebuli

Szukacie dodatku, który będzie pasował do wszystkiego? Chutney z czerwonej cebuli sprawdzi się idealnie! Doskonale smakuje podany z mięsem, serami jak i samodzielnie :) Ja wprost uwielbiam jeść kanapki z chutneyem!



Składniki:
  • 800 g cerwonej cebuli
  • 150 ml czerwonego wina
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 150 ml wody
  • 4 listki laurowe
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 8 łyżek oliwy
  • sok z jednej małej cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę i smażymy ją do miękkości (ok 15 min.) na oliwie.

Następnie do cebuli dodajemy cukier, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, listki laurowe, sól, pieprz, wino i wodę. Wszystko razem dusimy tak długo, aż płyny niemal całkiem odparują.

Na koniec dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny i dusimy jeszcze przez minutę.

Chutnej przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 dni, by smaki zdążyły się dobrze "przegryźć" :)

Gotowe!

P.S. Serdecznie zapraszam Was do obserwowania mnie na Instagramie (klik!).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...